domingo, 10 de mayo de 2015

APARELLS DE RITMICA:

CORDA

-MATERIAL: Qualsevol material sintètic.

-LLARGADA: D'acord amb la estatura de la gimnasta, aquesta es medeix des de la punta del peu fins als hombros, doblegada per la meitat.
-EXTREMS: Tenen nusos als extrems. Els extrems poden estar envoltats amb una longitud de 10 cm de decoració.
-EXECUCIÓ: Les figures tècniques poden estar fetes amb la corda tensa o solta, amb una o dos mans, amb o sense canvi de mans. La relació entre l'implement i la gimnasta es més intensa que en altres casos.
-MOVIMENTS: Girs, salts, llançaments...

Cada vegada que la corda toqui al terra es penalitzarà. Actualment es discuteix la possibilitat de que la cordi despareixi del programa de competició, ja que es considera l'aparell que menys ha evolucionat en maneig al llarg dels últims anys. Encara que, encara es conseva en la modalitat de conjunts i individual, per lo que la seva desaparició definitiva no està clara.




PILOTA:


-MATERIAL: Goma o plàstic.

-DIÀMETRE: 18 a 20 cm.
-PES: Mínim 400 g.
-EXECUCIÓ: La pilota és l'únic implement al que agafar-lo amb força no està acceptat. Això significa que es requereix una relació més suau i delicada entre el cos i l'implement. Els moviments de la pilota van amb perfecta harmonia amb el cos. La pilota no pot quedar immòbil al terra, ha d'estar rodant, girant, etc. Espectaculars llançaments amb control i precisió a les recepcions son elements dinàmics.
MOVIMENTS: Rebots, girs, figures amb forma de 8, llançaments, recepeció amb braços, cames, rodaments dirigits i no dirigits, retenció, lliscaments...

  • Llançaments: Els llançaments de la pilota són una succeció d'impulsos que venen des de les cames, a través d'una lleugera flexió de tot el cos fins a arribar a la punta dels dits. El cos i els braços s'extenen cap a la direcció del llançament. La recepció de la pilota ha d'efectuar-se sense soroll, amb una extensió de braços cap a la pilota, per finalitzar el moviment seguint la línia que porta, enllaçant amb un altre element o finalitzant l'exercisi.
  • Bot: Per realitzar exercisis de bot, la mà ha d'adaptar-se a la forma de la pilota: la munyeca ha d'estar fixa, el braç i els genolls acompanyen el moviment de la pilota amb una flexió i extensió de cames. Al moment del bot acompanyarem la pilota amb la mà fins que surti de la mà. La recepció ha de ser silenciosa, seguint la línia del moviment. Existeixen bots amb una i dos mans, laterals o frontals depenent del desplaçament o del exercisi que els acompanyi. 
  • Rodaments: Els rodaments són característics a la pilota: es poden fer al terra o al cos de la gimnasta (braços, tronc, cames). Els rodaments s'inicien amb un acompanyament de braç i mà. Durant el recorregut, la pilota ha d'estar amb contacte amb la superfície de rodament de la gimnasta o al terra, i al acabar ha de ser recepcionat amb alguna part del cos.
  • Rotacions: Les rotacions es poden realitzar sobre el terra o sobre el cos de la gimnasta, de forma que la pilota fagi voltes al voltant del seu eix després de transmitir un implus amb la mà, quan acaba la rotació la pilota ha de recepcionar-se per alguna part del cos de la gimnasta. 
  • Balancejos: La pilota, com el nom ho indica, ha de ser balancejada suau i naturalment, amb la mà relaxada, sense agafar la pilota. 
  • Moviments amb vuit: Com el seu nom indica, s'ha de moure la pilota amb forma de vuit, la gimnasta ha de tenir la mà relaxada, i mai agafar la pilota. Son molt necessaries en aquest element l'amplitud i l'elegància del moviment,
  • Circonduccions: Al igual que en el dels casos anteriors, la mà ha d'estar completament distensa i posada la pilota damunt d'ella. El moviment de la pilota aquesta vegada té forma circular. Tant és aquest element com els dos recientment esmentats es poden realitzar a una o dos mans.


ARO: 

-MATERIAL: Plàstic (ha de ser rígid o d'un material que no es doblegui).
-DIÀMETRE: 80 cm a 90 cm a l'interior.
-PES: Per lo menys 300 g.
-FORMA: L'aro pot ser llis o aspre. Pot ser envoltat (total o parcialment) amb una cinta adhesiva de color.
-EXECUCIÓ: L'aro defineix un espai. Aquest espai està utilitzat al màxim per la gimnasta, qui es mou per dins del cercle format. L'execució de l'aro requereix frequents canvis del moviment, i el principal requeriment és la bona coordinació dels moviments.
-MOVIMENTS: Llançaments, desplaçaments, rodada...

L'aro ha d'arribar a la cintura de la gimnasta.

MACES:

-MATERIAL: Plàstic, cautxú, fusta.
-LLARG: 8 a 5 dm des d'un extrem a l'altre.
-PES: Mínim 150 g per maça.
-PARTS: 
  • Cos: Part portuberant.
  • Coll: Part prima.
  • Cap: Part esfèrica.
-EXECUCIÓ: La gimnasta fa servir les maces per executar molins, voltes, llançaments i tantes figures asimètriques com sigui possible, combinant-les amb les moltes figures que utilitzen a la gimnasta sense implements. Quan es colpegen les maces, no s'ha de fer amb força. Els exercisis amb maçes requereixen un sentit del ritmica altament desarrollat, màxima coordinació psicomotora i precisió. Les maces són especialment apropiades per les gimnastes que saben fer moviments amb dos mans.
-MOVIMENTS: Llançaments amb les dos o amb una mà, molins, cops, retencions...





CINTA:

-MATERIAL: Setí o un material no almidonat. Té una vareta que pot ser de fusta, bambú, plàstic o fibra de vidre. La cinta és de setí o un material similar. 
-AMPLADA: 4 cm a 6 cm.
-LLARG: Fins a 6 m.
-PES: Per lo menys 35 g (Sense la vareta ni la unió.)
-PARTS: 
  • Estilet: Varilla que subjecta la cinta.
  • Unió: La cinta es fixa a la vareta mitjançant una unió flexible realitzada fent servir un fil, una corda de niló, o una serie d'anells articulats.
  • Cinta: Ha de ser d'una sola peça. 
-EXECUCIÓ: La cinta és llarga i lluminosa i pot ser llançada amb totes les direccions. La seva funció és creear disenys a l'espai. Els seus vols a l'aire creen imatges i formes de tot tipus. Figures de
diferents tamanys són executades a diferents ritmes.
-MOVIMENTS: Espirals, llançaments, serpentines...




No hay comentarios:

Publicar un comentario